Hyperadrenokorticizmus, ochorenie známejšie pod pojmom Cushingov syndróm, je stav spôsobený chronickou nadprodukciou glukokortikoidných hormónov v tele. Jedná sa o najčastejšie ochorenie endokrinného systému u stredne starých a starých psov.

V zdravom tele psa tvorí hypofýza (podmozgová žľaza) hormón nazývaný ACTH, ktorý stimuluje nadobličky k produkcii glukokortikoidných hormónov. Ak sa niečo pokazí v hypofýze alebo v nadobličkách, týchto hormónov sa začne tvoriť príliš veľa a vyvíja sa Cushingova choroba. Ide o veľmi komplikované ochorenie so širokou škálou príznakov a príčin.

V normálnych hladinách kortikosteroidné hormóny (kortizol, kortizón) vykonávajú mnoho užitočných funkcií, napríklad pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť, štruktúru spojivového tkaniva, produkciu bielych krviniek, pomáhajú pri reakcii na stres, ale príliš veľa kortizolu v tele môže spôsobiť veľa škôd.

Ochorenie je typické pre stredne starých až geriatrických pacientov. U psov sa s hyperadrenokorticizmom stretávame oveľa častejšie, než u mačiek. Klinické príznaky obvykle nastupujú postupne v priebehu niekoľkých mesiacov až rokov. Často sú omylom zamieňané za bežné príznaky starnutia. Kým majiteľ rozpozná, že existuje problém, veľa psov má už pokročilú formu ochorenia. Niektoré plemená sú vystavené vyššiemu riziku vývoja hyperadrenokorticizmu, a to najmä pudel, jazvečík, bostonský teriér, boxer a bígel.

Najčastejšie klinické príznaky sú nadmerný príjem vody a nadmerné močenie, zvýšený apetít, zvýšená únava, zrýchlené dýchanie, obezita, ovisnuté brucho, hromadenie tuku v oblasti ramien a krku, strata srsti, ztenšenie kože, tvorba komedonov (čierne bodky na koži), svalová slabosť. Glukokortikoidy spôsobujú útlm imunitného systému v organizme, preto sú často pozorované aj opakujúce sa infekcie močových ciest, zápaly kože a uší.

Príčinou ochorenia je v približne 85% prípadov nezhubný nádor podmozgovej žľazy, v zvyšných 15% sa jedná o nádorové zmeny nadobličiek. Nádory nadobličiek sú zhubné v približne polovici prípadov.

Diagnostika ochorenia prebieha vždy na veterinárnom pracovisku. Veterinárny lekár sa opýta množstvo otázok, aby získal dôkladný prehľad o vývoji zdravotného stavu každého pacienta. Následne vykoná fyzikálne vyšetrenie. Veterinárny lekár vám odporučí vyšetrenie krvi a moču, prípadne sonografické vyšetrenie brucha a iné vyšetrenia. Ak na základe tohto počiatočného posúdenia váš veterinár podozrieva, že Cushingova choroba je pravdepodobnou príčinou príznakov vášho psa, potom vykoná testy, ktoré sú potrebné na definitívnu diagnostiku stavu. Všetky tieto vyšetrenia sú dôležité, aby boli odhalené možné súvisiace problémy, vylúčené iné ochorenia s podobnými klinickými príznakmi, a aby bolo možné zahájiť adekvátnu liečbu.

Pokiaľ sa u vášho zvieratka potvrdí hyperadrenokorticizmus, veterinár s vami skonzultuje možnosti terapie a následný manežment. Medikamentózna liečba je nutná po celý život pacienta. Pre kontrolu hladiny liečiva v krvi a zdravotného stavu pacienta sú potrebné v pravidelných intervaloch kontrolné fyzikálne vyšetrenia a kontrolné odbery krvi. Priemerný čas prežitia pre psa s Cushingovým syndrómom je približne dva roky, pričom iba 10% pacientov žije dlhšie než 4 roky. Táto štatistika však neznamená, že táto choroba spôsobuje smrť. Pretože hyperadrenokorticizmus je najčastejšie diagnostikovaný u geriatrických psov, množstvo pacientov umrie na iné zdravotné príčiny súvisiace so starnutím. Nezabúdajme, že aj psík s vyšším vekom si zaslúži adekvátnu terapiu a riešenie svojich zdravotných problémov.

Autor textu: MVDr.Andrea Kubovčíková, www.sibra.sk

SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, Bratislava, 2017

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť