Syndróm vyklápacieho okna u mačiek

Napriek povere, že mačka má deväť životov, pomerne častým pacientom v čakárni veterinárneho lekára je vážne zranená mačička. Každý chovateľ vie, že mačka je veľmi mrštné, aktívne a najmä zvedavé zviera, ktoré sa vie dostať aj na ťažko prístupné miesta vo veľkých výškach. To platí pre outdoor, teda vonku žijúce, ale i indoor – v bytoch chované mačky. Práve pády z výšok patria k natoľko častým príčinám úrazov, že vo veterinárnej medicíne bol pre tento problém vyčlenený termín označovaný ako tzv. High-rise syndróm a zahŕňa najmä zranenia získané pádom z okna, či balkóna. Počet prípadov sa štatisticky zvyšuje najmä v letných mesiacoch od mája do septembra. To, že je nebezpečné nechať mačičku bez dozoru pri otvorenom okne, je už chovateľom dobre známe. Menej známe nebezpečenstvo však v sebe skrývajú vyklápacie okná alebo tzv. ,,ventilačky“.

Zatiaľ čo v nemeckej literatúre i médiách je Kippfenster-Syndrom známym termínom, u nás je tomuto problému venovaná iba malá pozornosť. Ľahko sa môže stať, že sa mačka pokúša prejsť cez ventilačku von, prípadne zvolí túto cestu pre návrat z loveckých výletov. Pokiaľ zviera ostane zakliesnené v pootvorenom okne, dochádza k vzniku typickej polytraumy, teda mnohopočetných zranení, ktoré často vedú až k smrti zvieraťa. Uväznená mačka sa snaží vyslobodiť, avšak prudkými pohybmi sa kĺže stále nižšie, čoraz viac sa zakliesňuje a spôsobuje si ďalšie zranenia. Uväznenie prednej časti tela vedie k stlačeniu hrudníka a mačička sa nedokáže dostatočne nadýchnuť, časté sú tiež zlomeniny rebier a pneumothorax, teda porušenie celistvosti hrudnej steny s narušením funkcie pľúc. Typickejším obrazom je však zakliesnenie tela v oblasti brucha, kedy dochádza k vzniku tzv. ischemickej neuromyopatie, ktorá sa prejavuje čiastočným až úplným ochrnutím panvových končatín. Príčinou je stlačenie brušnej aorty, a teda nedostatočné zásobenie zadných končatín krvou. Súčasne dochádza k poškodeniu vnútorných orgánov brušnej dutiny, a to najmä pomliaždeniu až rupture (prasknutiu) močového mechúra, poraneniu čriev a pomliaždeniu až krvácaniu obličiek. Následkom prudkých pohybov zvieraťa vznikajú fraktúry končatín, ale i bedrovej chrbtice. Napriek rýchlemu vyslobodeniu, môže mať i následne obnovenie prekrvenia fatálne, teda smrteľné následky. Prudké zmeny distribúcie krvi vedú k rozvoju šoku a určité riziká so sebou nesie i obnovená zásoba tkanív kyslíkom, ktorá v tomto prípade vedie k vzniku tzv. kyslíkových radikálov. Tieto látky narušujú bunkový metabolizmus opätovne prekrvených tkanív a paradoxne tak následné okysličenie vedie k ďalšiemu poškodeniu. Tento jav sa nazýva reperfúzne poškodenie.


kippfenster1.jpg

Je nemožné, aby sa mačička vyslobodila sama, včasný zásah majiteľov a prvá pomoc je preto zásadná pre jej záchranu. Bohužiaľ, zradnosť vyklápacích okien je i v mechanizme otvárania, to znamená, že ventilačku je nutné najskôr zatvoriť, aby sme okno plne otvorili. Čo v tomto prípade nie je možné. Je nutné okno zvesiť, násilím otvoriť a sú známe i prípady, kedy pomohol až zásah hasičov. Vždy je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o akútneho pacienta v ohrození života a okamžité vyhľadanie veterinárneho lekára je nevyhnutné. Záchranou života sa však starostlivosť o pacienta nekončí a veľmi dôležitou súčasťou rekonvalescencie je i odborná fyzioterapia, zvlášť, ak je mačička neschopná chôdze. Priaznivá prognóza vyliečenia sa v prípade včasnej záchrany a odbornej starostlivosti uvádza v 75% prípadov.


kippfenster4.jpg

Vzniknuté zranenia treba riešiť, ale dá sa im predchádzať? Na trhu je viacero zlepšovákov, ktoré zabraňujú zakliesneniu medzi oknom a rámom. Jedná sa o plastové plošinky, ktoré sa vsunú do otvorenej ventilačky alebo sieťky, či mriežky, ktoré otvorený priestor v okne vyplnia. Dokonca niektoré firmy ponúkajú možnosť objednať si tieto zábrany spolu s novými oknami. Obecne však platí zásada, nenechávať mačku bez dozoru pri otvorenom okne, a to ani pri pootvorenej ventilačke.

Autor textu: MVDr.Bc.Veronika Čaklošová, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, Na vrátkach 13, 841 01 Bratislava

www.sibra.sk klinika@sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť