Sú lieky určené pre ľudí nebezpečné pre môjho psa?

Asi každý majiteľ psíka sa aspoň raz ocitol v situácii keď doma panikáril, lebo jeho zviera bolo choré. V takýchto prípadoch ľudia často siahajú po liekoch, ktoré nájdu v domácnosti a dúfajú že tým zvieraťu uľavia. No to, že je liek bezpečný pre ľudí hneď neznamená, že je bezpečný aj pre zvieratá. Tie totiž metabolizujú liečivá inak ako ľudia.

Dáta z našej krajiny nemáme, no napríklad v Británii takmer 10% majiteľov zvierat v prieskume uviedlo, že svojim zvieratám podávajú lieky pre ľudí. Mnoho ľudí si myslí, že keď si v lekárni kúpi liek bez predpisu, automaticky to znamená, že je v poriadku ho podať zvieraťu. Ale to vôbec nie je pravda!

Nižšie nájdete niekoľko vybraných liekov resp. skupín liečiv určených pre ľudí, ktoré sú pre psy nevhodné, môžu im spôsobiť závažné prejavy otravy vrátane gastrointestinálnych, neurologických, kardiálnych, respiratórnych problémov alebo až kómu a smrť. Prosím, vyvarujte sa týmto liekom a ZA ŽIADNYCH OKOLNOSTÍ ich nepodávajte svojmu psovi.

IBUPROFEN- liečivo určené na tlmenie bolesti a zápalu- napr. Ibalgin, Brufen, Nurofen

Asi najbežnejšie lieky, ktoré nájdete takmer v každej domácnosti, no pre psov sú extrémne toxické - už 1-2 tablety môžu spôsobiť vážne poškodenie gastrointestinálneho traktu, zlyhanie obličiek až kómu. Všeobecne platí, že lieky pre ľudí, určené na tlmenie bolesti nie sú vhodné pre psy.

Psy majú vlastné druhy veterinárnych liekov proti bolesti a zápalu, ktoré sú pre ne bezpečné.

KYSELINA ACETYLSALICYLOVÁ- pôsobí od bolesti a znižuje horúčku-napr. Acylpyrin, Aspirin

Akútne spôsobuje u psov nechutenstvo, zvracanie (s prímesou krvi), slabosť, kómu až smrť. Tlmí čínnosť kostnej drene, poškodzuje obličky a pečeň, spôsobuje taktiež poruchu funkcie krvných doštičiek.

PARACETAMOL- liek určený na zníženie horúčky- napr. Paralen, Coldrex

U psov môže spôsobiť poškodenie až zlyhanie pečene a obličiek (v závislosti od dávky) a ovplyvniť prenos kyslíka červenými krvinkami. Pre mačky je toxickejší ako pre psov- u mačiek môže už jedna 250mg tableta zapríčiniť smrť.

BENZODIAZEPÍNY a lieky určené na spanie, zmiernenie úzkosti, depresií- napr. Xanax, Lexaurin

Niektoré druhy  antidepresív  sa vo veterinárnej medicíne  občas zvyknú používať pri terapii porúch správania, no predávkovanie môže spôsobiť celé spektrum neurologických príznakov- vrávoravá chôdza, nekoordinované pohyby, letargia a spomalené dýchanie, kolaps ale aj excitácia, kŕče, triaška.

Isté druhy antidepresív naopak pôsobia stimulujúco a teda zvyšujú krvný tlak, pulz a telesnú teplotu.

Lieky určené na spanie majú u psov často opačný efekt. Asi u polovice z nich spôsobujú namiesto sedatívneho účinku excitáciu . Taktiež môžu navodiť letargiu, inkoordinovanú chôdzu, spomalené dýchanie.

BETA-BLOKÁTORY a ACE-INHIBÍTORY - lieky určené na liečbu vysokého krvného tlaku  – napr. Betaloc, Concor, Enap, Gopten

Aj keď sa lieky z týchto dvoch skupín používajú aj vo veterinárnej medicíne, ich humánne analógy môžu zvieratám spôsobiť závažné problémy. Rozhodujúca je totiž dávka- lieky pre ľudí obsahujú vyššiu koncentráciu liečiva a zvieratám tak hrozí predávkovanie.

Humánne Beta-blokátory na rozdiel od ACE-inhibítorov môžu už v relatívne malých dávkach spôsobiť život-ohrozujúce zníženie krvného tlaku a činnosti srdca. ACE-inhibítory vo vyšších dávkach zas navodzujú slabosť a môžu byť vážnym rizikom pre psov, ktorí trpia ochorením obličiek alebo srdca.

Ak máte doma psíka, ktorý je kardio pacient a užíva lieky zo skupiny ACE-inhibítorov alebo Beta-Blokátorov, nikdy mu nepodávajte humánne verzie týchto liekov, ktoré nájdete doma, ale vždy dodržiavajte medikáciu, ktorú vám nastavil váš veterinárny lekár.

HORMONÁLNA ANTIKONCEPCIA

Často obsahuje hormóny- Estrogény, Estradiol, ktoré vo väčších množstvách spôsobujú u psov výrazné zníženie tvorby kostnej drene.

LIEKY URČENÉ NA LIEČBU ADHD (poruchy pozornosti u detí)

Patria do skupiny psychostimulujúcich liečiv, ktoré, ako je už z názvu jasné, pôsobia na organizmus silne stimulujúco. Už malé dávky u psov môžu spôsobiť triašku, kŕče, zvýšenie telesnej teploty alebo môže dôjsťaž k zástave dýchania/zástave srdca.

Vždy podávajte svojmu zvieraťu výlučne lieky, ktoré vám predpísal váš veterinárny lekár a dodržiavajte určené dávkovanie. V prípade akýchkoľvek pochybností ohľadom medikácie radšej kontaktujte vášho lekára a preverte si dávkovanie liekov určených pre vášho domáceho miláčika.

V rámci prevencie skladujte lieky na vyvýšenom mieste, kde sa zviera za žiadnych okolností nedostane.

Ak by predsa len došlo k situácii, že pes skonzumuje humánne lieky, bezodkladne navštívte veterinárneho lekára a ak je to možné prineste so sebou obal- blister, krabičku, fľaštičku od lieku aby bolo možné zistiť o akú silu liečiva sa jedná a koľko tabliet/kapsúl mohol pes potenciálne požiť.

Autor textu: Ing.Marika Korčušková, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, Bratislava www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť