Resekcia hlavice femuru a čo ďalej...

Bubo je približne ročný kríženec – dlhý, strapatý a neskutočne sympatický. Bubíka vo februári 2013 zrazilo auto a musel podstúpiť resekciu hlavice femuru  pravej panvovej končatine.

DSC_0055.JPG

Po mesiaci od operácie prišiel Bubo do Sibra centra na rehabilitáciu. V tom čase pri státí odľahčoval operovanú nohu, v pomalom kroku ju čiastočne zaťažoval a v rýchlejšom chode ju niesol vo vzduchu. Celkovo bol slabo osvalený a svalstvo na pravej panvovej končatine mal úplne atrofované. Kvôli dlhodobému odľahčovaniu nohy mal v tom čase aj stuhnutý a bolestivý chrbát a svalstvo ostatných končatín .

DSC_0066.JPG

Bubovi sme zostavili rehabilitačný plán  na mieru jeho aktuálneho stavu (ako každému klientovi). Naším cieľom bolo osvaliť operovanú končatinu, navrátiť rozsah pohybu v kĺbe a prirodzenú mechaniku pohybu, eliminovať tenziu a bolesť v chrbte a zlepšiť celkové osvalenie.

Začali sme s masážami a elektroterapiou, aby sme odstránili bolesť a uľahčili hojenie, z dôvodu dlhodobého nezaťožovania končatiny sme zaradili  aj pasívnu mobilizáciu, ktorá pri odbornom vedení dokáže vrátiť prirodzený rozsah pohybu jednotlivých kĺbov. Neskôr sme začali zapájať ľahké cvičenia na kavaletách, aby sme končatinu rozpohybovali.  Po troch týždňoch od prvého cvičenia začal Bubo cvičiť na balančných pomôckach a začalo sa mu spevňovať svalstvo. Po ustúpení bolestivosti a po navrátení  prirodzeného pohybu v kĺbe sa začal Bubo venovať hydroterapii a osvalenie sa začalo zlepšovať doslova pred očami. Mechanika pohybu je pri uvoľnenom psovi s dostatočným priestorom na pohyb vo vani prirodzená a reflexná, preto je dôležité psíka na pobyt v špeciálnej vani privykať a mala by byť dostatočne veľká aj pre veľkého psa. Dnes je Bubo po siedmom cvičení na podvodnom bežiacom páse a nie je na ňom poznať, že by niekedy mal nejaký ortopedický problém.

DSC_0031.JPG

 

Willy je 7-mesačný toy pudlík, ktorý pred necelým mesiacom podstúpil operáciu bedrového kĺbu u MVDr. Dokića (resekcia hlavice femuru kvôli degeneratívnemu ochoreniu).

Týždeň po operácii začal navštevovať rehabilitačné centrum Sibra. V tom čase mal ešte stehy a oblasť okolo kĺbu opuchnutú avšak nebolestivú. Končatinu takmer nezaťažoval a manipuláciu  ťažko znášal kvôli bolestiam pri pohybe.


DSC_0158.JPG

Kým sa mu zahojila rana a zmiernil opuch, užíval si najmä masáže, elektroterapiu v kombinácii s kvantovou terapiou (magnetoterapia, laserterapia, terapia infračerveným svetlom) a pasívne cvičenie s operovanou končatinou. Vďaka terapii sa urýchlilo hojenie, opuch vymizol a psík začal spontánne končatinu zaťažovať pri pomalej chôdzi.

Postupne  sme začali pridávať namáhavejšie cvičenia, ktoré si Willy náležite užíva (a kto by si ich neužíval – kopec odmien a samá chvála) J Na bežiacom páse precvičujeme pomalú chôdzu, pri ktorej zaťažuje končatinu v správnej mechanike pohybu. Na balančných pomôckach pracujeme na osvalení operovanej končatiny a cvičenie od cvičenia vidíme obrovské pokroky v zaťažovaní nožičky, v celkovom osvalení aj v osvalení operovanej končatiny.


DSC_0169.JPG

Willy si už vyskúšal aj hydroterapiu. Priamo v našej rehabilitačnej vani pri plávaní používal končatinu reflexne, po navyknutí na prostredie sme pristúpili aj k brodeniu vo vode.

Samozrejme okrem 3 návštev týždenne v Sibra centre, si Willy užíva náležitú starostlivosť aj doma. Panička mu s nožičkou cvičí, chodia na časté krátke vychádzky a precvičujú napríklad chôdzu do schodov (dostatočne nízkych a dlhých na to, aby cez ne neskákal ale pekne kráčal po všetkých štyroch).


DSC_0273.JPG

Pri oboch psíkoch s rovnakou diagnózou sme mohli vidieť dôležitosť rýchleho nástupu fyzikálnej terapie v procese návratu do fyziologického stavu, v odbornosti v ordinovaní správneho výberu metodiky fyzioterapie a možnosti priamej spolupráce s chirurgom. Sme radi, že sa obom psíkom dobre darí a mali šťastie na obetavých majiteľov, bez ktorých by ich liečba nebola tak jednoduchá.

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť