Starostlivosť o psieho seniora

Pozriete sa na vášho psa a nechápete, ako rýchlo ten čas ubehol. Neviete presne definovať, kedy k tomu došlo, ale je to tak. Váš psík je senior. V každej etape svojho života má pes rozličné potreby, ktoré sa s pribúdajúcim vekom menia. Ako šteniatko potrebuje iný typ stravy, viac hry a pohybu, v dospelosti je na vrchole svojich fyzických síl a postupne sa jeho aktivita znižuje, ale starostlivosť o psa seniora vyžaduje špeciálny prístup a potrebu prispôsobiť naše životné tempo.

Kedy sa pes stáva seniorom?

Určité všeobecné informácie, kedy pes dosahuje tzv. dôchodkový vek vyplývajú zo zaužívaného pravidla – jeden psí rok sa rovná siedmim ľudským rokom. Pre približný odhad veku psa sa dá aj s týmto vzorcom počítať, avšak v prípade miniatúrnych a obrovských plemien je toto číslo naozaj nesprávne. Ideálne kritérium pre hodnotenie veku psa je jeho hmotnosť. Psi s hmotnosťou medzi 8 až 22 kg žijú najdlhšie, čiže predpokladaná dĺžka života psa u miniatúrnych aj obrovských plemien psov je  všeobecne kratšia. Prvé príznaky starnutia sa objavujú v rôznom veku psa v závislosti od veľkosti psa. Kedy sa teda stáva z vášho psa senior? V zásade sa dá povedať, že u psov malých a stredných plemien do hmotnosti 25 kg je to od 7 rokov a u psov veľkých a obrovských plemien nad 25 kg už od veku 5 rokov. Samozrejme netreba zabúdať na výrazné individuálne rozdiely, ktoré sú ovplyvnené najmä genetikou, výživou, prostredím a samotnou starostlivosťou o psa.

Veterinárna starostlivosť

Pravidelná veterinárna starostlivosť vašich psích spoločníkov je nevyhnutná a priamo ovplyvňuje kvalitu života psa a je mnohokrát zrkadlom jeho zdravia a vitality v seniorskom veku. Všeobecne sa dá riadiť pravidlom, že v prípade psieho seniora je doporučené absolvovať raz do roka preventívnu prehliadku. Pýtate sa načo chodiť k veterinárovi ak je váš pes zdravý? Symptómy mnohých ochorení súvisiacich, ale aj nesúvisiacich s vekom môžete ľahko prehliadnuť, najčastejšie sú to práve také „maličkosti“, ktoré majiteľ nevníma ako prejav nejakého ochorenia napr. trošku väčšie bruško, viac pije, občasné krívanie, občasný kašeľ,  zmeny na koži, nevládze, je lenivý, pričom aj tieto menej špecifické príznaky vedia odhaliť závažnejšie ochorenia, ktoré práve pravidelnou preventívnou veterinárnou starostlivosťou viete včas a správne podchytiť.

Dnes je už samozrejmosťou, že veterinárne kliniky ponúkajú majiteľom rôzne preventívne programy pre psích seniorov, výhody týchto služieb sú hlavne v ich zvýhodnenej cene a v komplexnosti vyšetrení, ktoré väčšinou zahŕňajú samotné klinické vyšetrenie, vyšetrenie krvi, ultrasonografické vyšetrenie brušnej dutiny, röntgenologické vyšetrenie hrudnej dutiny a taktiež základné kardiologické vyšetrenie.

Je potrebné mať na pamäti, že je oveľa lepšie a hlavne finančne menej náročné chorobám predchádzať, ako ich neskôr liečiť.

Správne kŕmenie

Riadime sa pravidlom, že každá veková kategória, ale aj spôsob života psa si vyžaduje individuálny prístup pri kŕmení.  Úprava krmiva, resp. kŕmnej dávky vychádza z predpokladu, že stúpajúci vek sa rovná klesajúcej aktivite. Potreba energie sa u psieho seniora znižuje približne o 12 až 20% oproti nárokom mladého psa. Najčastejšie civilizačné ochorenie u ľudí je obezita, toto ochorenie neobchádza ani našich psích pacientov a práve nedostatočné znalosti pri kŕmení starších psov spôsobí, že je to u nich často vyskytujúcim problémom, z ktorého  môžu vyplývať iné závažnejšie ochorenia súvisiace s pohybovým a kardiovaskulárnym aparátom. V prípade, že kŕmite vášho psa komerčne vyrábaným krmivom, nebude pre vás úprava jedálnička problém – niekedy stačí zníženie kŕmnej dávky alebo prejsť na špeciálnu radu krmiva pre starších psov, podobné úpravy jedálnička je možné spraviť aj pri kŕmení na princípe BARF alebo varenej stravy, pričom na základe kalorických hodnôt viete prispôsobiť prísun energie. Netreba zabúdať na jav, kedy sa u veľmi starých psov objavuje obmedzená schopnosť vstrebávania živín, kedy môže nastať opačný problém, tzv. podvýživa, v tomto prípade váš psík potrebuje vysoko energetickú stravu.

Ak si nie ste istý princípmi kŕmenia, úpravou jedálnička resp. vhodnosťou krmiva pre vášho psieho seniora, je na mieste, aby ste sa poradili s vašim veterinárnym lekárom, keďže aj v tomto prípade platí, že každý jedinec vyžaduje individuálny prístup, ktorý sa primárne zakladá na aktuálnom zdravotnom stave a potrebách vášho psa.

Doplnky výživy

Najčastejšie využívané doplnky výživy u starších psov sú jednoznačne chondroprotektíva tzv. prípravky na podporu pohybového aparátu. Na trhu je naozaj široká škála  veterinárnych produktov, ktoré sa zameriavajú na suplementáciu látok podporujúcich výživu chrupky (glukosamín sulfát, chondroitín sulfát, kolagén, kyselina hyalurónová) a taktiež na zníženie bolesti a zápalu (MSM, esenciálne mastné kyseliny – EFA) pri ochoreniach kĺbov,  pričom značná časť produktov je obohatená aj o rôzne vitamíny a antioxidačné látky. Výber správnej kĺbovej výživy závisí v prvom rade na potrebách jednotlivca, preferenciách a predchádzajúcich skúsenostiach majiteľa alebo veterinárneho lekára. Výživové doplnky primárne určené pre starších psov, ktoré znižujú príznaky mentálneho a fyzického starnutia na princípe esenciálnych mastných kyselín, aminokyselín, L- karnitínu a koenzýmu Q sú taktiež správnou voľbou pri udržiavaní samotnej vitality psov.

7G6A8343.jpeg

Pohyb

Áno, aj starší pes sa potrebuje hýbať. Množstvo pohybovej aktivity je stále potrebné prispôsobovať   daným potrebám vášho psa. Ak bol váš psík celý život viac aktívny, tak je predpoklad, že aj v neskoršom veku bude potrebovať viac pohybu ako priemerne aktívny pes, pričom je naozaj potrebné sledovať ako sa váš pes správa. Pohyb mu pomôže udržať telesnú hmotnosť, udržiavať svalovú hmotu a spomaľuje degeneráciu kĺbov. Ale nie je pohyb ako pohyb! Vhodné aktivity pre psa seniora sú najmä prechádzky prispôsobené jeho tempu a plávanie. Je potrebné vnímať potreby vášho psa a neprimerane nenaťahovať dĺžku prechádzok. Samotná fyzická kondícia vyplývajúca zo životného štýlu psa od šteňacieho veku predsa ovplyvňuje jeho možnosti v seniorskom období. Plávanie je snáď ideálnou pohybovou aktivitou, ktorá zlepšuje fyzickú kondíciu psa a zároveň nezaťažuje samotné kĺby. U starších psov je vhodné používať dostupné plavecké vesty, aby sme zvýšili bezpečnosť tejto športovej aktivity a zároveň pomohli psom s ich vlastnou hmotnosťou. Plávanie je naozaj vynikajúcou možnosťou ako udržiavať vášho psa v dobrej fyzickej kondícii, ale netreba zabúdať na fakt, že táto činnosť nie je vhodná pre každého psa – možno práve aj ten váš sa extrémne bojí samotnej vody, jednoznačne nútiť psa seniora k plávaniu neodporúčame. Spomínali sme preventívne veterinárne programy, ktoré zahŕňajú rôzne diagnostické vyšetrenia, pričom vo veterinárnej praxi existujú aj špeciálne fyzioterapeutické prístupy u seniorských pacientov, ktorými sa cielene snažíme zlepšovať ich pohyblivosť, kondíciu  a posilniť svalstvo.

Dentálna hygiena

Samotná starostlivosť o zuby a ďasná je rovnako dôležitá pre psa, ako pre nás. Zdravý, pestovaný chrup má aj pre psov veľký význam, keďže sa vďaka nemu cítia komfortne a zdravo. Aj práve zdanlivo neškodný zubný povlak môže byť príčinou zubného kameňa a vážnych zubných ochorení, pričom hlavne malé plemená psov majú sklony k tvorbe zubného kameňa. Dentálne ochorenie môže byť veľmi bolestivé a znemožniť príjem potravy. Ideálne je začať so starostlivosťou o zuby zvieraťa už v ranom veku. Tieto ochorenia sa netýkajú len psov v seniorskom veku, ale najčastejšie majitelia prichádzajú do veterinárnych ambulancií so starším psíkom s pokročilým zubným kameňom,  gingivitídou a paradentózou, čo spôsobuje  najmä bolestivosť pri príjme potravy. V tomto štádiu je jediná možnosť zveriť sa do rúk veterinárneho stomatológa a nechať chrup vášho miláčika ošetriť odborne pomocou ultrazvukového prístroja. Ideálnym riešením je znova prevencia a pravidelná domáca starostlivosť, na trhu je niekoľko pomocníkov na čistenie zubov, t.j. kefky na čistenie a špeciálne dentálne pasty, dentálne hračky a maškrty – aby čistenie zubov prebiehalo bez komplikácií pomôže, keď s čistením opatrne začnete už v šteňacom veku, aby si psík na starostlivosť o chrup zvykol.

7G6A8428.jpeg

Bezpečnosť a komfort

Na psa seniora je potrebné dávať pozor porovnateľne s tým ako keď bol šteňaťom. Možno nechápete prečo, veď starší pes je predsa vychovaný, pomalší a nepotrebuje toľko pozornosti, ale psov v tomto veku už môžu trápiť isté obmedzenia zraku a sluchu. V prípade, keď si všimnete, že váš pes horšie vidí – kým vás nájde pohľadom tak mu to dlhšie trvá alebo dokonca začal narážať do rôznych predmetov, čo sa väčšinou prejaví v exteriéri, keďže u vás doma to už po pamäti pozná, je potrebné spraviť určité opatrenia, aby ste zvýšili jeho bezpečnosť a predchádzali úrazom. Zhoršenie sluchu sa taktiež často spája vyšším vekom psa, všimnete si to najmä v prípadoch, keď vás pes prestane počuť prichádzať domov, už nepočuje zvuk zvončeka alebo na vaše slovné povely reaguje menej intenzívne. V takomto prípade je dôležité len zabezpečiť, aby sa vám pes nevzdialil príliš ďaleko, aby na vás videl a bol na takú vzdialenosť, aby možno ešte najlepšie počul vaše povely, dobrým riešením je naučiť psa aj na komunikáciu pomocou signálov rúk.

Pes senior sa už naozaj nebude hýbať ako za mlada, problémom môžu byť aj zdanlivo jednoduché činnosti ako vyskočenie na gauč/ posteľ alebo do kufra auta. Život vášmu psiemu spoločníkovi uľahčíte použitím špeciálnych schodíkov alebo rámp. Netreba zabúdať na šmykľavé povrchy v domácnosti, ideálne je tieto aspoň čiastočne prekryť protišmykovými podložkami alebo kobercami, najmä priestory pred gaučom a posteľou, kde hrozí, že by sa váš pes mohol pošmyknúť po výskoku/zoskoku. Pre psov, ktorí trpia ochorením pohybového aparátu určite poslúžia a pomôžu ortopedické pelechy/matrace.

Mentálna stimulácia

Možno máte pocit, že staršiemu psovi treba zabezpečiť pre jeho spokojnosť len kľud a pokoj, pričom rozvíjať psychickú stránku psa je taktiež dôležité a premietne sa to do jeho fyzickej stránky. Udržiavať vášho psíka zdravého aj na mentálnej úrovni je možné rôznymi interaktívnymi hračkami a úlohami, socializáciou a taktiež opakovaním toho čo už vie – občas si zopakovať povely, ktoré ste ho počas života naučili. Taktiež ho môžete podnecovať novými zážitkami – novými hračkami alebo miestami a obmenou trás na prechádzku, netreba zabudnúť ani na jeho psích kamarátov, v tomto prípade je ideálne ak si na vášho psieho seniora dáte väčší pozor pri stretnutiach s mladými psami, ktorí svojimi neohrabanými pohybmi môžu nechtiac ublížiť.

Postrehlo vás šťastie, máte doma psieho seniora. Určite vám už veľakrát  prišlo ľúto, že spoločné chvíle, kedy bol váš chlpáč  v najlepších rokoch ubehli naozaj rýchlo, ale uvedomte si, že mať doma psieho seniora je hlavne šťastím a kombináciou dobrej starostlivosti a lásky, ktoré ste mu celý život dopriali. Mnohým majiteľom nie je umožnené si tieto chvíle užívať so svojim miláčikom. Aj keď vám život so starším psom prinesie okrem radostí aj starosti, ale väčšinu z nich nepochybne zvládnete už len samotným uvedomením si, že sa musíte vášmu psovi určitým spôsobom prispôsobiť a spoločne strávené okamihy sa stanú ešte vzácnejšími.

Autor textu: MVDr.Kristína Huňáková, PhD.  SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, Bratislava

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť