Osina - nepriateľ z lúk

Pokiaľ ide o ohrozenie zdravia našich domácich miláčikov, riziká sa nachádzajú všade okolo nás. Zatiaľ čo prechádzka vonku je kvalitne strávený čas pre psa aj majiteľa, obzvlášť v letnom období môže skrývať potenciálne nebezpečenstvo. Jedným z nebezpečenstiev, ktorého si majiteľ nemusí byť vedomý, sú útočníci z rastlinného sveta.

Čo sú osiny?

Osina je chlpatá alebo štetinovitá časť kvetu jačmeňa, raže a rôznych iných druhov trávnatých porastov. Hroty osín sú ostré a slúžia primárne k udržaniu sa na povrchu, aby mohli svoje semená rozširovať do okolitých oblastí. Súčasťou tohto zámeru je pridržanie sa na živých zvieratách, ktoré pomáhajú prenosu semien na dlhšie vzdialenosti. Osiny môžu byť prehltnuté, vdýchnuté, alebo môžu preniknúť cez oči, uši alebo pokožku.

2 osina.jpg

Osiny majú dozadu smerujúce hroty, ktoré zabraňujú spätnému pohybu. To spôsobuje, že normálne čistiace obranné mechanizmy sú neúčinné a osiny migrujú hlbšie pri normálnom pohybe.

Aké príznaky môžete pozorovať na vašom psovi?

Klinické príznaky sú rôzne a závisia na lokalizácii rastlinného materiálu. Najbežnejším miestom je koža, najmä v oblasti medziprstových priestorov na labkách. V postihnutej oblasti sa objaví výrazný opuch, začervenanie, často aj hnisavý sekrét. Oblasť je veľmi bolestivá a pes môže na danú nohu krívať, alebo ju nemusí vôbec používať.

5 osina pod jazykom.jpg

Často sa osiny dostanú do uší, v tomto prípade pozorujeme trasenie hlavou, náklon hlavy, škriabanie ucha, začervenanie alebo výtok zo zvukovodu. Pokiaľ má pes po prechádzke vonku náhle opuchnuté a prižmúrené oko s výraznou sekréciou, možným pôvodcom problému je práve osina. Náhly nástup kýchania alebo výtoku z nozdier môže byť príznakom vdýchnutia osiny. Oblizovanie vulvy u feniek alebo výtok z pošvy mimo obdobia hárania môžu značiť prítomnosť cudzieho materiálu. Pri preniknutí osiny pod kožu sa na postihnutom mieste vytvorí absces – dutinka vyplnená hnisom. Môžeme ju nahmatať ako mäkkú hrčku.

1.jpg

Ako ochránite svojho psíka pred zranením spôsobeným osinou?

Pre pracujúcich psov alebo pre psy, ktoré trávia veľa času vo vonkajšom prostredí vo vysokej tráve, sú k dispozícii vesty, ktoré pokrývajú hrudník a brucho, ako aj plné pokrývky hlavy. Venčenie na krátkom vodítku zabráni behu cez vysokú trávu.

3 pacient po ošetrení.jpg

Najvýznamnejšia preventívna metóda je preskúmať svojho psa potom, čo ste sa vrátili domov z prechádzky alebo hry vonku. Kefy na česanie pomôžu vyčistiť srsť od osín, ktoré sa v nej zamotali. Prezrite aj uši a oči vášho psíka. Udržiavanie srsti ostrihanej nakrátko v oblasti prstov taktiež významne znižuje riziko.

Pokiaľ viete, že vaše zvieratko osinu má, alebo máte iba podozrenie, je potrebné navštíviť veterinárneho lekára čo najskôr. Osina na ktoromkoľvek mieste je veľmi bolestivý problém. Pri osinách platí, že je potrebné konať rýchlo, aby došlo k čo najmenšej traumatizácii.

Autor textu: MVDr.Andrea Kubovčíková, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, Bratislava, www.sibra.sk, 2017

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť