Onkológia a chemoterapia

S rastúcim priemerným vekom psov a mačiek rastie i počet onkologických ochorení. Výrazný pokrok vo veterinárnej medicíne umožňuje účinnou liečbu množstva týchto ochorení. Metód máme k dispozícii viacero – od vysoko účinných metód, ako je napríklad chirurgia, chemoterapia a rádioterapia, po metódy tzv. paliatívne, ich cieľom nie je úplne vyliečenie pacienta, ale predĺženie jeho života a zvýšenie jeho kvality. Nesmieme zabúdať ani na podporné metódy, napríklad výživu a fyzioterapiu.

Na chemoterapii je založená liečba viacerých nádorov, napríklad nádoru lymfatických uzlín – lymfómu. Chemoterapia pozostáva z podávania liekov – cytostatík – ktoré sú schopné zničiť nádorové bunky. Typ cytostatík sa určuje na mieru každého pacienta na základe jeho diagnózy a celkového zdravotného stavu. Chemoterapia je u majiteľov zdrojom mnohých obáv. Všeobecne znášajú psy a mačky chemoterapiu lepšie ako ľudia. Vo veterinárnej onkológii totiž nie je cieľom predĺženie života za každú cenu, ale predovšetkým zlepšenie kvality života. Dávky cytostatík sú tak nižšie ako u ľudí a protokoly sú menej intenzívne. Okrem niektorých plemien psov, mačky ani psy nestrácajú srsť. Medzi najčastejšie nežiadúce účinky patrí nechutenstvo, zvracanie a útlm kostnej drene. Dôslednou starostlivosťou sa týmto problémom darí vo väčšine prípadov predchádzať. Keď sa objavia, máme postupy, ktorými ich vieme riešiť.

Chemoterapia sa obvykle aplikuje do žily vo forme infúzie, ale existujú aj lieky podávané vo forme tabliet. V prípade aplikácie do žily sa táto aplikácia uskutočňuje počas tzv. onkologickej hospitalizácie, kde nemajú prístup iní pacienti. Počas celej doby aplikácie je pacient pod dohľadom lekára. Počet a frekvencia aplikácií sa riadi typom protokolu, rovnako ako celková dĺžka liečby.

Riziko pro majiteľa vychádzajúce z manipulácie so psom alebo mačkou, ktorí sú na chemoterapii, sú minimálne. K najväčším rizikom dochádza v priebehu aplikácie samotnej, preto ju uskutočňuje veterinárny lekár bez prítomnosti majiteľa. Zvieratá dostávajúce chemoterapiu môžu naďalej spať v posteli so svojimi majiteľmi, nemusia byť oddelené od ďalších zvierat v domácnosti. Určitým rizikom môže byť trus, zvratky alebo moč liečených zvierat počas prvých troch dní po aplikácii chemoterapie. Pokiaľ príde k domácej „nehode“, je dobré, aby boli pri uprataní použité rukavice. Močenie vonku rizikové nie je, iba by k tomu nemalo dochádzať v priestoroch, kde sa často pohybujú malé deti. Trus by v tomto období mal byť aj vonku pozbieraný v rukaviciach. Aj keď sú riziká pre majiteľa minimálne, nie je chemoterapia doporučená u zvierat v domácnostiach, kde sú malé deti alebo tehotné ženy.

V prípade akýchkoľvek otázok k chemoterapii psova mačiek alebo onkológii všeobecne nás neváhajte kontaktovať.

Autor textu: MVDr.PharmDr.Veronika Šimerdová, odd.onkológie SIBRA centrum veterinárnej medicíny, Bratislava

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť