Ochorenia spojivky a tretieho viečka

Vyšetrenie spojivky a tretieho viečka

Spojivka je za fyziologického stavu svetlo ružová, tenká, vlhká, lesklá a pohyblivá. Najlepšie ju vyšetríme v difúznom svetle alebo v tmavej miestnosti za použitia fokálneho svetla a binokulárnej lupy. Pre dokonalé vyšetrenie je nevyhnutná everzia viečok. Pri silnom blefarospazme, zvlášť u veľkých zvierat, everziu uľahčí blokáda n. auriculopalpebralis. Odchýlky zafarbenia spojivky od normálu zisťujeme nielen pri lokálnych, ale i celkových ochoreniach. Začervenaná spojivka (konjunktiválna injekcia) poukazuje spravidla na samostatné zápaly spojivky. Tmavo červený až namodralý odtieň, prechádzajúci aj na bulbárnu spojivku, signifikuje prekrvenie hlbšej kapilárnej siete (ciliárna injekcia), ktoré môže doprevádzať ochorenie uveálneho aparátu alebo glaukóm. K rozlíšeniu konjunktiválnej a ciliárnej injekcie sa dá použiť adrenalín 1:1000, kedy po aplikácii vymizne povrchová hyperémia. Ďalšie zmeny na spojivke se môžu vyskytovať pri ochorení kardiovaskulárneho a respiratórneho aparátu, pri poruchách zrážanlivosti krvi, anémii, intoxikácii, septikémii, hemorhagickej diatéze alebo bilirubinémii. Pri dlhotrvajúcich zápaloch a hyperémii spojivka hypertrofuje a vzniká edém spojivky (chemosis). Predovšetkým po postinfekčných stavoch býva pohyblivosť obmedzená zrastami palpebrálnej a bulbárnej konjunktívy (symblepharon). Pre vyšetrenie vnútornej strany tretieho viečka používame po lokálnom znecitlivení netraumatickú pinzetu (pinzeta Graefe). Viečko sa ľahko vyvráti smerom k mediálnemu kútiku.

Ochorenia spojivky a tretieho viečka

Dermoid spojivky  (dermoidum conjunktivae) – vrodený výskyt epidermálneho tkaniva na atypickom mieste. Terapeutickým riešením je excízia.

Inverzia tretieho viečka (inversio palpebrae tertiae) – vrodená deformita chrupavky tretieho viečka a stáčanie voľného okraja smerom k bulbu, vyvolávajúce dráždenie až ulcerácie. Riešením je excízia deformovanej chrupavky.

Everzia tretieho viečka (eversio palpebrae tertiae) – častejšia anomália u veľkých plemien psov, kedy se voľný okraj tretieho viečka stáča a vyvracia smerom od bulbu. Vyvoláva chronický zápal spojivky, vzácnejšie aj rohovky. Terapie je jedine chirurgická.

Vyhreznutie žľazy tretieho viečka (prolapsus glandulae palpebrae tertiae) – získané, unilaterálne či bilaterálne vyhreznutie a následná chronická iritácia, zápal a hypertrofia žľazy u predisponovaných plemien psov. Konzervatívna terapie je neúčinná, bez reponovania a fixácie žľazy dochádza často ku keratitídam až ulceriácím.

Protrúzia tretieho viečka (protrusio palpebrae tertiae) – pri vyhreznutí tretie viečko v rôznom rozsahu prekrýva bulbus a môže spôsobovať konjunktivitídu , epiforu a zabraňovať vo videní. Vyhreznutie môže sprevádzať rôzne patologické procesy alebo vrodené anomálie. Pri nádoroch sa odporúča totálna extirpácia viečka. Tretie viečko sa dá tiež chirurgicky zmenšiť a zachová sa tak jeho funkcia.

Zápal spojivky (conjunktivitis) – najčastejšie primárne (vplyvy mechanické, chemické, fyzikálne, infekčné) alebo sekundárne (prestup zápalu z okolitých tkanív) ochorenie spojivky.

Synblepharon – získaná adhézia najčastejšie bulbárnej a palpebrálnej spojivky. Najčastejšie je diagnostikovaná u mačiek postihnutých neonatálnou konjunktivitídou s vírovou etiológiou vyvolávajúcou komplex infekčnej nádchy. Obtiažna chirurgická korekcia a časté recidívy môžu viesť k dlhodobým problémom. V niektorých prípadoch sa dajú použiť kontaktné šošovky k zabráneniu vzniku nových adhézií.

Novotvary, traumy, granulómy, cysty

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť