Červené oko. Čo s ním...

Má Váš psík začervenané oči? Trpí častým výtokom z očí? Trie si oči po vychádzke? Má privreté viečka? Určite ste sa s podobnými príznakmi u svojich psích kamarátov stretli. Tento článok sa Vám pokúsi priblížiť ako sa pri podobných problémoch zachovať a ako postupovať.

DSC_0264.JPG

Spojivka (conjuktiva) je dobre prekrvená a inervovaná štruktúra oka, zabezpečujúca ochranu rohovky, dynamiku sĺz, pohyb a imunologickú ochranu oka. Pokrýva vnútornú plochu očných viečok, vonkajšiu i vnútornú stranu tretieho viečka a prechádza na časť očnej gule (bulbus). Dá sa  povedať, že je najexponovanejšou sliznicou tela a na vonkajšie vplyvy obdobne reaguje zápalovou reakciou. Typickými klinickými príznakmi ,,červeného‘‘ oka býva prekrvenie spojivky, jej opuch a zdurenie, zvýšený výtok, privieranie viečok, častá bolestivosť a prípadne svrbenie. A práve tieto zmeny môžu poukazovať nielen na ochorenie spojivky, ale i na celkové ochorenie pacienta. Taktiež môžu signalizovať vážnejšie ochorenie očí, zahrňujúce chybné postavenie viečok, chybne vyrastajúce mihalnice, ochorenia rohovky, nedostatočná tvorba sĺz, zápal hlbších štruktúr oka alebo zvýšenie vnútroočného tlaku (glaukom).

Náhle vznikajúce zápaly spojivky (conjuktivitis acuta) bývajú spôsobené účinkom vírusov, baktérií, plesní i parazitov. Z infekčných príčin by som menoval najmä herpesvírusové a kalicivírusové ochorenia mačiek, s ktorým sa v našej praxi môžeme často stretnúť. Jedná sa o chorobu horných ciest dýchacích, postihujúcich i spojivku a rohovku oka. U psov sa stretávame s infekciou vírusu psinky a adenovírusmi.

Veľmi významný, častý predovšetkým v teplých a veterných mesiacoch, je i neinfekčný zápal spojivky, ktorý je vyvolaný mechanickým dráždením cudzími telesami a alergénmi, osinami, prachom, peľmi, chemikáliami a inými toxínmi. S týmto druhom zápalu sa najčastejšie stretávame po vychádzke vo vysokej tráve v období peľov. Podráždená spojivka pacienta svrbí a môže sa na nej ľahšie presadiť bakteriálna infekcia. Vo väčšine prípadov sú postihnuté obe oči, ktoré sú silne začervenané, bolestivé a privreté. Z očí vyteká charakteristický hlienovitý výtok. Prvou pomocou od majiteľa pri zaznamenaní týchto problémov by malo byť odstránenie vyvolávajúcej príčiny výplachom očí, najlepšie bórovou vodou alebo iným obdobným prípravkom. Pri neustúpení príznakov je vhodné vyhľadať veterinárneho lekára. Spravidla je potom nevyhnutné urobiť dôkladné oftalmologické vyšetrenie a zahájiť odpovedajúcu terapiu antibiotikami. Liečivá sa môžu aplikovať formou kvapiek alebo mastí. Výhodou kvapiek je dobrá vstrebateľnosť liečiva do tkanív, nevýhodou je kratšia doba účinku. Preto na našom pracovisku odporúčame opakovanú aplikáciu kvapiek cez deň a použitie masti na noc. Pri silnej zápalovej reakcii je vhodné podávať kombinácie antibiotík a kortikosteroidov, ktorému samozrejme musí predchádzať fluoresceínový test pre prípadné odhalenie poškodenej rohovky. Vhodné je i vyšetrenie správnej produkcie sĺz a vnútroočného tlaku, ktoré by nás mohli upozorniť na závažnejšie ochorenia oka.

Hesy a Willybabo.jpg

   

Vplyvom dlhodobého mechanického dráždenia alebo antigénnej stimulácie vzniká na spojivke, obzvlášť na vnútornej strane tretieho viečka, folikulárny zápal spojivky ( conjuktivitis follicularis). V tomto prípade dochádza k zdureniu lymfatického tkaniva fyziologicky sa vyskytujúceho v spojivke a to najčastejšie u jedincov mladších ako 18 mesiacov. Pri vyšetrení sú zreteľné malé uzlíky, pokrývajúce rôzne miesta na spojivke, prekrvenie tkaniva a výtok. Takto typický nález môže byť doplnený cytologickým vyšetrením alebo biopsiou. Terapia by mala zahŕňať výplachy spojivkového vaku a aplikáciu širokospektrálnych antibiotík v kombinácii s kortikosteroidmi. Pokiaľ zápal neodpovedá na liečbu, malo by nasledovať mechanické odstránenie folikúl pri miestnom znecitlivení kyretážou alebo za pomoci vhodných chemických prípravkov.


oko.jpg

   

Pomerne závažnou nosologickou jednotkou, celoživotne vyžadujúcou terapiu, je nedostatočná produkcia sĺz. Tvorbu sĺz zaisťuje slzná žľaza a prídavná slzná žľaza tretieho viečka. Pri znížení tvorby sĺz sa neuplatňuje ich ochranná činnosť. Dochádza k vysychaniu oka, zvýšenému treniu a rozvoju bakteriálnej infekcie. Nedochádza len k zápalovému poškodeniu spojivky, ale tiež k zápalu rohovky (keratokonjuktivitis sicca). Ten sa v prípade zanedbania môže vyvinúť na rohovkový vred. Tu treba k určeniu diagnózy spraviť slzný (Schirmerov) test a tiež vyšetriť prípadné poškodenie rohovky pomocou farbiacich metód. Vhodný je i cytologický rozbor steru zo spojivkového vaku. Podľa individuálneho postihnutia očí sa k dlhodobej terapii používajú kombinácie látok  podporujúcich tvorbu alebo nahradzujúcich funkciu sĺz, a samozrejme látky antibakteriálne a protizápalové.

DSC_0028-001.JPG

     

Nielen u  predisponovaných plemien psov sa tiež môžeme stretnúť s dlhodobým začervenaním spojivky vplyvom chybného postavenia viečok. Pri vchlípení (entropium) alebo odchlípení (ektropium) viečok dochádza k dlhodobému dráždeniu oka vonkajšími vplyvmi alebo samotným viečkom. Medikamentózna liečba má potom len prechodnú účinnosť. Preto je vhodné po dokončení telesného vývoja u takto postihnutých jedincov chirurgicky upraviť chybné postavenie viečok. Chirurgické riešenie je tiež odporúčané pri dráždení kožnými záhybmi v okolí očí. Často postihnutým plemenom býva shi-tzu alebo mops.
   

DSC_0176.JPG

   

Medzi prevenciu u zdravého zvieraťa patrí aj kontrola očí. Každý majiteľ by mal byť schopný zhodnotiť stav oka a zvládnuť výplach očí pri akútnom probléme. V každom prípade pri príznakoch ,,červeného oka‘‘ odporúčame vždy vyhľadať odbornú veterinárnu pomoc. Je dôležité mať na pamäti, že i nepatrné, banálne vyzerajúce poškodenia toho nenahraditeľného orgánu môžu mať v neskoršej dobe závažné následky.

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť