BOAS - brachycefalický syndróm - ťažkosti moderných plemien

Brachycefalici, alebo rasy so skráteným nosom, majú niekoľko závažných anatomických anomálií, ktoré sú napokon príčinou čiastočnej obštrukcie horných dýchacích ciest. Úzke nosné dierky, abnormálne nosné konchy a predĺžené a zhrubnuté mäkké podnebie, ktoré neumožňuje fyziologickú funkciu epiglotickej záklopky, predstavujú mechanickú prekážku normálnemu prúdeniu vzduchu do priedušnice a do pľúc. K dýchacím ťažkostiam sa však ale pridávajú aj ďalšie problémy, a to s ušami, zvracaním, rôzne kostné abnormality a kožné ochorenia.

 

  Medzi tzv. brachycefalické psy patria veľmi obľúbené a čoraz viac rozšírené mopsy, francúzske buldočky, anglické buldogy, ale tiež čivavy a ďalšie psy s „narazeným“ nosom, do istej miery tu môžeme zaradiť aj kavalier king charles španielov, kde však pozorujeme väčšinou len predĺžené podnebie bez iných zmien. Príznaky takto postihnutých psov sú hlavne nadmerné dychčanie, neznášanlivosť záťaže, nehovoriac o problémoch pri vysokých teplotách. K príznakom patrí, samozrejme, aj chrápanie, ktoré majitelia často považujú za milý rušivý element. Pre takého psa však tieto anatomické zmeny spôsobujú problémy, ktoré vôbec nie sú príjemné, nie ešte milé. Netreba však zabúdať na brachycefalické mačky a aj králiky, u ktorých síce nie sú zdravotné problémy až v takej miere ako u psov, ale ani ich dýchanie nie je jednoduché a sprevádzajú ich podobné problémy.

 

Zdroj: icatcare.org.                                          Zdroj:vettimes.co.uk

 

Brachycefalické plemená vytvárajú väčší negatívny tlak počas nádychu, ktorý neskôr postupne zapríčiňuje patologické sekundárne zmeny. Prejavujú sa prolabovaním – opuchom sliznice v oblasti hrtanu, degenerovaním a vnútornou rotáciou chrupky hrtanu, čo spolu s nahromadením slín, zmenšuje objem vdychovaného vzduchu pri jednom nádychu. Prítomnosť týchto zmien, spoločne s ďalšími faktormi, môže spôsobiť oslabenie hladkého svalstva, ktoré spojuje poloprstence priedušnice, i jej prípadný kolaps. U mnohých psov, hlavne u anglických buldogov, pozorujeme aj hypopláziu priedušnice, čo laicky môžeme označiť za patologické zúženie.

 

Veľký negatívny tlak počas nádychu však sekundárne spôsobuje aj ďalšiu patológiu a tou je tzv. regurgitácia. Veľa majiteľov si ju mýli so zvracaním, ale pri regurgitácii chýbajú nápinky, pes bez varovania len vyprázdni obsah žalúdka. Majitelia tento jav spájajú s rýchlym jedením,často počujeme vetu “on je taký, to je normálne”. Žiaľ, tento stav za normálny nemôžeme považovať. Vyžaduje si medikamentóznu terapiu, ale zlepšenie tohto stavu úzko súvisí s chirurgickým riešením dýchacích problémov.

 

 

Každý si jasne uvedomí veľký rozdiel medzi napríklad nemeckým ovčiakom a mopsom. U ovčiakav idíme dlhý čumák s pekne vykrojenými nozdrami, bez problémov pri dýchaní,aktivitu za každého počasia a počas spánku žiadne chrápanie. U brachycefalických plemien došlo postupným krížením k skráteniu nosa na minimum. Ale nejde len o to, čo vidíme navonok. Veľmi dôležité je aj to, čo je vo vnútri nosa. V nosovej dutine sa nachádzajú rôzne záhyby, tzv. konchy, kde sanachádzajú tiež čuchové bunky, ktoré sú u normocefalických psov (tých s dlhým čumákom) vzdušné a priestorné. Konchy sa nachádzajú aj u brachycefalických psov, ale tie sú akoby natlačené v malom priestore. Predstavte si to ako prázdnu plechovku, ktorú stlačíte. Anatomicky to je zvýraznené na obrázku zvyšetrenia pomocou počítačovej tomografie – CT.

 

Zdroj: www.brachycephali.com/info/521.pdf

 

 

 

K nosu patrí aj viditeľná časť, a to sú nozdry. U brachycefalických plemien sú výrazne zúžené, u niektorých to vyzerá, akoby ani nozdry nemali. Aby si človek vedel predstaviť, ako takýto pes dýcha nosom, odporúčam si mierne zatlačiť nozdry prstami a dýchať len nosom. A ak takto človek skúsi vykonávať nejakú aktivitu, určite bude musieť otvoriť ústa, aby sa neudusil. Nie je to príjemné, však?

Ďalší spomínaný znak brachycefalického syndrómu je predĺžené mäkké podnebie. To často býva nie len predĺžené, ale aj zhrubnuté, čo spôsobuje ďalšiu prekážku v ceste vzduchu do pľúc. Je to práve táto anomália, ktorá spôsobuje to známe krochkanie a chrápanie.

 

Ďalšie patológie vidíme aj napr. v ušiach – častokrát výrazne zúžené zvukovody, kde sa ukladá nadbytočný maz a následne vznikajú opakujúce sa zápaly. U mnohých brachycefalických plemien vidíme anatomické patológie v strednom uchu, kde tzv. bulla tympanica je výrazne hrubšia, väčšinou vyplená aj tekutinou. Tento nález je väčšinou bezpríznakový, ale u niektorých psov môže dôjsť k zápalu stredného ucha, kedy pozorujeme aj náklon hlavy, prípadne aj problémy s rovnováhou.

 

 

Komplex brachycefalického syndrómu zahŕňa aj anomálie kostí, hlavne abnormality stavcov. Francúzske buldočky patria medzi plemená s častým zastúpením ochorenia medzistavcových platničiek, kedy dochádza k čiastočnému až úplnému ochrnutiu hlavne panvových končatín a chirurgické riešenie je nevyhnutné.   Z neurologickýchochorení je relatívne častá meningoencefalitída neznámeho pôvodu, ktorá postihuje skôr mladé psy a pri neskorom zachytení a liečení môže nastať aj úhyn pacienta. Prognóza však aj napriek terapii býva častokrát neistá, recidívy vôbec nie sú zriedkavé. Veľmi časté sú tiež alergie, či už prejavujúce sa na koži alebo zlým trávením. Usporiadanie zubov je taktiež abnormálne, keďže do malých úst sa musí zmestiť rovnaký počet zubov, z čoho vyplývajú ochorenia ako napr. parodontitída.

 

Aby sme takýmto psom výrazne pomohli pri zvýšení kvality života, odporúčame chirurgické riešenie, pri ktorom sa rozšíria nozdry a skráti a zúži mäkké podnebie, ideálne v mladom veku, kedy ešte nedochádza k ďalším nevratným zmenám, ktoré vedú ku komplikáciám a vyžadujú ďalšie operačné postupy. Psy sa po zákroku rýchlo zregenerujú a začína sa pre nich nový, lepší život. Po pár týždňoch väčšinou dochádza aj k vymiznutiu tráviacich problémov. Majitelia často popisujú, že ich psík začal byť oveľa aktívnejší a spokojnejší. A šťastný pes = šťastný majiteľ.

 

Verím, že aj na Slovensku sa raz dočkáme legislatívnej zmeny ako v niektorýchzápadných krajinách, napr.  v Holandsku od roku 2014 nie je možné chovať psy, ktorých dĺžka nosa netvorí minimálne tretinu dĺžky celej hlavy. Agresívnym krížením sme dosiahli to, že psom chýba značná časť nosa. Či už bol dôvod ten, aby sa čo najviac podobali ľuďom, alebo išlo o hranie sa s genetikoudo takýchto rozmerov, nie je teraz dôležité. Dôležité je zmeniť nastavenie ľudí, aby tieto plemená nekupovali, aby hľadali práve tie, ktoré sa vracajú do normálu. Lebo kde nie je dopyt, nie je ani ponuka. Snažme sa, aby sme mali v našej spoločnosti zdravé a veselé zvieratá.

 

Zdroj:reddit.com

 

Autor: MVDr.Terézia Panyi Terzieva, 2022, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

 

SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť