Toxoplazmóza mačiek

Pôvodcom toxoplazmózy je vnútrobunkový parazit Toxoplazma gondii, schopný infikovať akýkoľvek teplokrvný živočíšny druh vrátane človeka. Definitívnymi hostiteľmi (prebieha u nich pohlavné rozmnožovanie parazita) sú mačkovité šelmy, ostatné druhy sú medzihostiteľmi. Mačka však môže byť aj medzihostiteľom.

Najčastejšie cesty šírenia infekcie:

  • vrodená infekcia u mačiek
  • zjedenie infikovaných tkanív 
  • kontaminácia vody a potravy oocystami
  • ďalšími vývojovými štádiami pochádzajúcimi z mačacieho trusu

Klinické prejavy:

Transplacentárna infekcia vedie k úhynom plodov alebo k narodeniu málo životaschopných mačiat. Ak figuruje mačka ako definitívny hostiteľ, prejavy infekcií sú väčšinou žiadne alebo veľmi mierne – postihnutie tráviaceho systému (hnačka). Ojedinele (pri masívnej nákaze alebo poruche imunitného systému, keď dochádza k aktivácii tzv. tkanivových cýst ) vzniká systémové ochorenie prejavujúce sa zápalmi svalov, nervového systému, dýchacieho systému, očí, horúčkou a nechutenstvom.

Diagnostika:

Nález oocýst v truse pri koprologickom vyšetrení, pričom ale oocysty sa vylučujú väčšinou len 1-2 týždne po prvotnej infekcii. Možná je detekcia protilátok v krvi mačky.

Liečenie:

Infekcia sa lieči antibiotikami a antiparazitikami.

Riziko pre človeka: pre človeka je nebezpečná čerstvo infikovaná mačka, ktorá vylučuje oocysty parazita zhruba 1-2 týždne trusom. K opakovanému vylučovaniu oocýst mačkou dochádza len veľmi zriedkavo, a to pri poruche imunitného systému.

toxoplazmoza_maciek.jpg
Životný cyklus Toxoplazmy

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť