Silvester, stres a strach

Blíži sa koniec roka spojený na jednej strane s veľkými ohňostrojmi, petardami a svetlicami a na strane druhej s vystresovanými zvieratkami. Nejeden obetavý majiteľ trávi tento čas so svojím zvieratkom v kúpeľni, že? Ako najlepšie prežiť tento deň...?

V dostatočnom čase pred Silvestrom skúsme zvieratko privykať na nezvyčajné zvuky, či svetelné efekty. Skúsme kontrolovať aj svoje správanie a zamyslime sa, či nepodporujeme svoje zviera v takomto správaní. Nie je vhodné psíka hladkať a upokojovať, týmto naším správaním psíka upriamujeme na dianie okolo seba a chválime ho za strachovú reakciu.

Dôležitá je príprava s dostatočným predstihom. Všimli ste si, že Vás miláčik reaguje každým rokom na toto obdobie trošku inak? Niektoré psy sa vekom boja menej, iné naopak. Príčina je skúsenosť a jej vyhodnotenie alebo inak povedané, pes je vekom múdrejší. Podľa skúsenosti vyhodnotí, že to síce nie je jeho obľúbené obdobie v roku, ale dá sa to zvládnuť. Alebo si koniec roka spájajú s extrémnym stresom, podľa povahy potom pes môže reagovať doslova panickým strachom. Tak ako sa služobný pes cvičí a privyká na streľbu, dá sa podobným spôsobom trénovať pes na ohňostroj. Odporúča sa skúsiť pustiť nahrávku zvuku ohňostroja, spočiatku potichu, tak aby pes nereagoval, nebál sa, postupne zvyšovať hlasitosť, zabaviť psa inou činnosťou, odmeniť, ak reaguje primerane. Neskôr možno skúsiť tréning so skutočnými petardami, ale tento prístup už naozaj vyžaduje konzultáciu, ešte lepšie spoluprácu s odborníkom. Ak sa výcvik aplikuje nesprávne, môžete dosiahnuť opačný efekt, takže musíte odhadnúť svoje schopnosti ako cvičiteľa psa.  Ak ešte nie ste skúsení tréneri psov, skúste aspoň kontrolovať svoje správanie, snažte sa v stresových situáciách správať pokojne a kľudne, nepodporujte psa v panickom správaní, nie je vhodné psa hladkať, utešovať, týmto ešte viac upriamujeme psa na stresujúcu udalosť a v jeho očiach ho chválime za strachovú reakciu. Keďže toto obdobie sa najmä v mestách a na sídliskách týka dlhšieho časového úseku (väčšinou od Vianoc zhruba do polovice januára), mali by sme počas tohto obdobia prispôsobiť časy a miesta venčenia tak, aby sme čo najviac obmedzili vyľakanie psa vonku. Pre istotu majte psa vždy na vodítku a postroji alebo dobre stiahnutom obojku, aby sa v panike nevyvliekol a neutiekol. Pomerne časté sú autoúrazy, kedy utekajúci pes vbehne pod auto a tak isto po Vianociach pribúdajú inzeráty o hľadaní stratených psov, ktoré počas ohňostroja utiekli.

V čase Silvestra sa odporúča pustiť reprodukovanú hudbu, ktorá prehluší zvuky z ulice a tráviť so psíkom čas v miestnosti, ktorá nemá okná (napr. kúpeľňa), všetko v absolútnom pokoji. V prípade venčenia, nezabudnite mať vždy svojho psíka na vodítku a snažte sa vyhnúť najrizikovejším miestam a časom.

Pokiaľ Váš psík nezvláda Silvester ani po spomínaných opatreniach, je veľmi vystresovaný, prípadne sa dostáva do stavu, kedy ohrozuje svoje zdravie alebo zdravie svojho okolia, je dobré sa poradiť s veterinárnym lekárom o možnom ovplyvnení liekmi. Nikdy nepodávajte žiadne lieky bez predchádzajúcej konzultácie s veterinárnym lekárom! Hlavne, ak sa jedná o upokojujúce lieky.

Aké sú možnosti?

Existujú rôzne formy – tabletky, gély, difuzéry, tinktúry, spreje, dokonca aj krmivo. U každého psíka však zaberá niečo iné a niektoré prípravky treba podávať vopred, aby sa dostavil požadovaný efekt. Bohužiaľ, nedá sa ani dopredu presne určiť ako bude konkrétne zvieratko reagovať.

Ideálne je si efekt prípravku vyskúšať ešte pred Silvestrom. V zásade rozoznávame prípravky s látkami na prírodnej báze, ako sú napríklad tiamín (vitamín B1), mliečne bielkoviny kazeín a  izolované zložky kolostra, aminokyseliny pôsobiace ako napr. teanín, tryptophan (prekurzory serotonínu a dopamínu, neurotransmiterov v nervovej sústave). Pri niektorých prípravkoch výrobca odporúča i mesiac podávania do nástupu účinku, čiže s terapiou je nutné začať v predstihu.

Okamžitý účinok vykazujú iba sedatíva ako je napr. acepromazín. Je ho možné podať vo forme gélu, ktorý sa vstrebáva cez sliznicu dutiny ústnej (je možné natrieť na ďasná, podať pod jazyk, nie je nutné, aby ho pes prehltol). Efekt resp. účinok prípravku je závislý na načasovaní podania, tzn. ak podáte prípravok neskoro, ak už je zviera vystresované, môže mať paradoxný excitačný efekt. Tak isto je dôležitá dávka. Táto má veľmi široké rozpätie, čo síce znamená bezpečnosť prípravku (v testoch skúšali 24 násobné zvýšenie dávky, toto bolo bez nežiadúcich účinkov), avšak to tiež znamená, že niektoré psy potrebujú vyššiu dávku a je lepšie dávku otestovať v pokojnom prostredí ešte pred Silvestrom. Nepríjemný paradoxný efekt uvádzajú niektorí majitelia, ktorí pozorovali, že pes síce javil známky apatie, sedácie, pôsobil omámene, takže nevedel stáť a chodiť, ale napriek tomu sa pri búchaní delobuchov zdalo, že hluk vníma a bojí sa o to viac, že je paralyzovaný a nie je schopný utiecť. V tomto prípade je dávka nedostatočná a je nutné jej navýšenie. Prípravok zostáva medzi majiteľmi i veterinármi trochu kontroverzný.

Na prírodne báze máme na trhu k dispozícii niekoľko podporných látok, napr.: Alavis Calming, Relaxan, Relaxis, Beaphar –No stress, Calmex, Adaptil/Feliway, Clamipet, Phytovet Cool down, Serene, Zylkene.

Pri podávaní sedatívneho lieku Sedalin (acepromazin) sa aj medzi veterinárnymi odborníkmi diskutuje o jeho upokojujúcom účinku. Bohužiaľ, neexistuje veľa štúdií, ktoré by sa tým zaoberali, ale je jasné, že vstrebávanie pri podaní cez ústa nemusí byť dostatočné a zviera sa môže javiť ako sedované (omámené, spiace), ale môže prudko reagovať na vonkajšie podnety – práve na zmienené zvuky. Častokrát sa objavuje aj tzv. paradoxná reakcia – zvýšená reaktivita na podnety, čím sa stav strachu ešte zhoršuje.

Sedatíva znižujú krvný tlak, preto nie sú vhodné pre zvieratá s chorým srdcom. Narúšajú termoreguláciu, preto počas účinku lieku musí byť psík pod dozorom a v teple.

Novinkou na trhu je Sileo gel s účinnou látkou dexmedetomidin, ktorá je géle v nízkych dávkach s nesedatívnym účinkom, ale s blokovaním strachu u zvierat. Môže sa podať aj vo viacerých dávkach po sebe a je zvieratami dobre tolerovaný.

Veterinárni lekári Vám môžu odporučiť aj lieky, ktoré sa používajú v ľudskej medicíne. Ako najlepším riešením sa javí liek s účinnou látkou alprazolam (napr. Xanax). Takáto liečba jednoznačne patrí do rúk skúseného veterinárneho lekára, ktorý zhodnotí zdravotný stav Vášho psíka a odporučí vhodnosť tohto prípravku, konkrétnu dávku a dĺžku podávania.

Autor textu: MVDr.Silvia Ficová, MVDr. Bc. Veronika Straková, 2018, SIBRA centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť