Len máloktorý domáci miláčik odolá lákadlám v podobe dobrej maškrty, i keď to nemusí byť dobré pre jeho zdravie. Častejšie podľahnú mladé psy a šteniatka. Nebezpečná kombinácia nastane v prípade, že sa dostanú zvieratá v domácnosti ku potravinám, ktoré sú pre ne nebezpečné a zdraviu škodlivé. Špeciálne nebezpečie hrozí po požití čokolády.

Klinické príznaky obvykle nastupujú približne 6 až 12 hodín po požití čokolády alebo výrobkov z čokolády. Počiatočné príznaky sú polydypsia (zvýšený príjem tekutín), vracanie, hnačka, nadúvanie a nepokoj. Príznaky progredujú k hyperaktivite, polyúrii (zvýšené močenie), ataxii, tremoru a záchvatom. Ďalšie z príznakov môžu byť tachykardia (zrýchlená činnosť srdca, búšenie srdca), tachypnoe (zrýchlené dýchanie), cyanóza, hypertermia a kóma. Vzhľadom k často vysokému obsahu tuku v čokoládových výrobkoch je možný nález pankreatitídy (zápal pankreasu) 24 až 72 hodín po požití. Smrť môže nastať v dôsledku srdcových arytmií a respiračného zlyhania.  Mačky sú výrazne citlivejšie k množstvu požitého teobromínu a kafeínu, našťastie v dôsledku ich vyberavosti pri kŕmení, dochádza k otravám čokoládou len výnimočne.

chocolate-toxic-dogs.jpg

Ak Váš pes zjedol čokoládu a viete množstvo (odhadom) a typ čokolády, môžete použiť praktickú kalkulačku. Získate informáciu, koľko theobrominu a kafeínu zjedol a aké môžete očakávať príznaky a či je potrebné urgentne vyhľadať veterinárneho lekára. Na príjem theobromínu a kafeínu sú psy a mačky výrazne citlivejšie ako ľudia. Rozdielne druhy čokolády a výrobky z nich obsahujú rozličné množstvo theobromínu a caffeínu, vo všeobecnosti, čím tmavšia čokoláda a viac horká, tým nebezpečnejšia pre zvieratá.

Nezabudnite, pri otravách je vždy lacnejšie, menej invazívne a má lepšiu prognózu, ak ju liečite v začiatkoch.

Symptómy otravy čokoládou – rýchla alebo nepravidelná činnosť srdca, trasenie (tremor), záchvaty, extrémna hyperaktivita – ak pozorujete niektorý z týchto príznakov, kontaktujte veterinárneho lekára.

Autor textu: Sibra centrum, 2017, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť