Otrava čokoládou
Len máloktorý domáci miláčik odolá lákadlám v podobe dobrej maškrty, i keď to nemusí byť dobré pre jeho zdravie. Častejšie podľahnú mladé psy a šteniatka. Nebezpečná kombinácia nastane v prípade, že sa dostanú zvieratá v domácnosti ku potravinám, ktoré sú pre ne nebezpečné a zdraviu škodlivé. Špeciálne nebezpečie hrozí po požití čokolády.
Klinické príznaky obvykle nastupujú približne 6 až 12 hodín po požití čokolády alebo výrobkov z čokolády. Počiatočné príznaky sú polydypsia (zvýšený príjem tekutín), vracanie, hnačka, nadúvanie a nepokoj. Príznaky progredujú k hyperaktivite, polyúrii (zvýšené močenie), ataxii, tremoru a záchvatom. Ďalšie z príznakov môžu byť tachykardia (zrýchlená činnosť srdca, búšenie srdca), tachypnoe (zrýchlené dýchanie), cyanóza, hypertermia a kóma. Vzhľadom k často vysokému obsahu tuku v čokoládových výrobkoch je možný nález pankreatitídy (zápal pankreasu) 24 až 72 hodín po požití. Smrť môže nastať v dôsledku srdcových arytmií a respiračného zlyhania. Mačky sú výrazne citlivejšie k množstvu požitého teobromínu a kafeínu, našťastie v dôsledku ich vyberavosti pri kŕmení, dochádza k otravám čokoládou len výnimočne.
Ak Váš pes zjedol čokoládu a viete množstvo (odhadom) a typ čokolády, môžete použiť praktickú kalkulačku. Získate informáciu, koľko theobrominu a kafeínu zjedol a aké môžete očakávať príznaky a či je potrebné urgentne vyhľadať veterinárneho lekára. Na príjem theobromínu a kafeínu sú psy a mačky výrazne citlivejšie ako ľudia. Rozdielne druhy čokolády a výrobky z nich obsahujú rozličné množstvo theobromínu a caffeínu, vo všeobecnosti, čím tmavšia čokoláda a viac horká, tým nebezpečnejšia pre zvieratá.
Nezabudnite, pri otravách je vždy lacnejšie, menej invazívne a má lepšiu prognózu, ak ju liečite v začiatkoch.
Symptómy otravy čokoládou – rýchla alebo nepravidelná činnosť srdca, trasenie (tremor), záchvaty, extrémna hyperaktivita – ak pozorujete niektorý z týchto príznakov, kontaktujte veterinárneho lekára.
Autor textu: Sibra centrum, 2017, www.sibra.sk