Kotercový kašeľ - zhrnutie

Infekčná tracheobronchitída alebo inak, ľudovo povedané „kotercový kašeľ“ je akútne, vysoko nákazlivé ochorenie postihujúce dýchacie cesty. Toto ochorenie spôsobuje komplex infekčných jednotiek, kde primárne pôsobia vírusy a sekundárne sa môžu pridružiť bakteriálne mikroorganizmy. Medzi primárne vírusy patria psí adenovírus 2, psí influenza vírus, psí parainfluenza vírus, psí herpesvírus, respiračný coronavírus a psí pneumovírus. Medzi sekundárne bakteriálne mikroorganizmy patrí Bordetella bronchiseptica, Streptococcus equi a mycoplasma spp.

Názov „kotercový kašeľ“ nesie toto ochorenie práve preto, že k nakazeniu dochádza práve pri rôznych podujatiach, kde je vysoká koncentrácia psov, ako koterce, výstavy a cvičiská. Inkubačná doba tohto ochorenia býva okolo 2 týždňov a nástup klinických príznakov býva náhly, kedy pozorujeme akútny, suchý, záchvatovitý, dráždivý alebo vlhký hlienovitý kašeľ, ktorý vznikne po záťaži, excitácii alebo po potiahnutí za obojok. Často môže kašeľ vzniknúť aj bez predchádzajúcej aktivity a majitelia nám mnoho krát popisujú, že ich miláčik začal kašlať v strede noci. Pri kašlaní sa môže zdať, že psík má nápinky na vracanie, alebo to vyzerá „ako keby sa mu niečo zaseklo v krku“. Pri hlienovitom kašli nemusíme hlien pozorovať, nakoľko ho často psíky rovno prehltnú, takže je dobré si kašeľ natočiť, aby ste ho mohli v prípade veterinárneho vyšetrenia ukázať svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Okrem kašľa, môže dôjsť ku kýchaniu, výtoku z nosa a ku zmene správania. Pri ľahkom priebehu ochorenia nemusí dôjsť k výrazným klinickým príznakom, pacienti sú aktívni, prijímajú potravu, pijú normálne a kašlú alebo majú výtok z nosa. Stav sa môže zhoršiť, ak sa pridruží bakteriálna infekcia a ochorenie prejde aj na dolné dýchacie cesty. Mikroorganizmy napadnú priedušky a pľúca a môže dôjsť k zápalu pľúc, horúčkam, nechutenstvu a apatii.

Kľúčom diagnostiky tohto ochorenia je hlavne dobrá anamnéza, obzvlášť keď váš psík podstúpil nedávno výstavu, cvičenie s viacerými psami, alebo bol napr. na veterinárnej klinike, kde prišiel do kontaktu s inými psami. Pri horšom priebehu odporúčame krvné vyšetrenie a RTG vyšetrenie hrudníka na detekciu zmien na pľúcach. Terapia je pri ľahkom priebehu podporná, používajú sa lieky proti bolesti, sirup na podporu imunity a lieky na utlmenie kašľa pri suchom kašli a lieky na podporu vykašliavania hlienov pri vlhkom kašli. Ak sa jedná o ľahký priebeh, príznaky odoznejú do 1 – 2 týždňov. Pri ťažšom priebehu v spojitosti s bakteriálnym zápalom sa podávajú antibiotika a pri veľmi ťažkom priebehu je odporúčaná hospitalizácia kvôli stabilizácii pacienta.

Prevencia tohto ochorenia spočíva vo vakcinácii. V súčasnosti sú na trhu 2 typy vakcín. Prvá vakcína sa podáva injekčne do podkožia, kedy sa vakcína podáva 2x v rozmedzí  2 - 3 týždňov od seba. Druhý typ vakcíny je takzvaná intranazálna vakcína, kedy sa vakcína aplikuje priamo do nozdry. Vznikne slizničná a tiež systémová imunita. Táto vakcína sa podáva len raz, nástup imunity je o 3 týždne a revakcinácia je potrebná za 1 rok. Treba mať však na pamäti, že aj po podaní vakcíny psík môže kotercový kašeľ dostať, avšak príznaky bývajú mierne. „Kotercový kašeľ“ sa môže prejavovať od asymptomatického priebehu, kedy psík neprejavuje žiadne príznaky ochorenia len ho prenáša, cez ľahký priebeh až po závažný stav. V prípade vzniku ochorenia je vždy dobré sa obrátiť na svojho ošetrujúceho lekára, aby sme ochorenie podchytili v správny čas a nastavili vhodnú terapiu. My v Sibra centre sme vám vždy k dispozícii na pomoc vášmu psíkovi.

Autor textu: MVDr. Patrik Marček, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, Bratislava, 2022

www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť