Pôvodcom je Herpesvirus canis (CHV) typ 1. Napáda všetky tkanivá, ale predovšetkým rozmnožovací a dýchací systém. Šteňatá sa nakazia od matky počas gravidity, pri pôrode, alebo tesne po ňom z infikovaných pôrodných ciest.

U šteniat infikovaných do 7 dní sa prejaví ako generalizovaná infekcia s vysokou úmrtnosťou (apatia, nechutenstvo, výtoky z očí, úst, vyrážky, kŕče, strata vedomia, náhla smrť).

U šteniat nakazených vo veku 2-3 týždňov prebieha ochorenie miernejšie, môže byť aj bez príznakov. U šteniat starších ako 1 mesiac a dospelých zvierat je chorobnosť nízka s príznakmi postihnutia dýchacieho systému príp. očí (apatia, nechutenstvo, konjunktivitída, zákal šošovky, zápal rohovky a sietnice). U starších zvierat sa môžu objaviť „vyrážky“ na pohlavných orgánoch, ktoré zakrátko vymiznú.

Staršie zvieratá sa nakazia zvyčajne cez nos a papuľku, a vírus ostáva v slizniciach dýchacieho systému. Može dôjsť k zápalu, ale väčšinou je priebeh asymptomatický. Časom činnosťou imunitného systému dôjde k vymiznutiu vírusu zo slizníc a zastaveniu vylučovania. U niektorých jedincov však prežíva na rôznych miestach organizmu – tzv. latentná infekcia. Pritom hladina protilátok v krvi klesá. K opätovnej aktivácii vírusu môže dôjsť pri oslabení imunitného systému, liečbe kortikoidmi, extrémnom strese apod. Ak je vtedy fena gravidná, dochádza k potratu, pôrodu mŕtvych plodov alebo infekcii šteniat.Diagnóza je založená na dôkaze vírusu v telesných sekrétoch, v tkanivách uhynutých šteniat alebo na dôkaze vzostupu protilátok v krvi.

U novorodencov býva terapia neúčinná, pretože choroba má veľmi rýchly priebeh. Je možné intraperitoneálne aplikovať sérum matky, ak má vytvorené protilátky. Pri systémovej infekcii však nepomôže.

Prevenciou je oddeliť jedincov s občasnými výtokmi z nosa, vaginitídou alebo balanopostitídou od vrhu a ostatného chovu. Vhodné je aj oddeliť fenu 3 týždne pred a po pôrode od ostatných zvierat.

Na trhu existuje vakcína, ktorou sa očkujú gravidné feny. Zabraňuje rozvinutiu klinických príznakov u šteniat.

Autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť