Vnútorné parazity psov a mačiek

Takmer každý chovateľ vie, že raz za čas treba svojmu miláčikovi podať odčervovaciu pastu alebo tabletku. Ako ale funguje takýto prípravok? Je vôbec potrebné zvieratá odčervovať? Ako často? Aké parazity môžu napadnúť našich psíkov a mačičky, a sú nebezpečné aj pre nás? Na všetky tieto otázky si zodpovieme v nasledujúcom článku.

Vnútorné parazity psov a mačiek môžeme všeobecne rozdeliť na dve skupiny - jednobunkové parazity (alebo prvoky, lat. protozoa), a červy (helminty). Pri napadnutí týmito parazitmi môžeme pozorovať klinické príznaky ako hnačka, zvracanie, krv v stolici, hlien v stolici, strata hmotnosti, nafúknuté brucho, nechutenstvo, malátnosť, kašeľ. Najviac ohrozenou skupinou sú šteniatka a mačiatka, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutý imunitný systém. U šteniatok a mačiatok môže masívne napadnutie parazitmi spôsobiť aj smrť.

S červami sa vo veterinárnej praxi stretávame najčastejšie. Rozlišujeme dve základné skupiny červov, a to oblé červy a ploské červy. Najznámejším zástupcom oblých červov u psa a mačky je škrkavka. Do rovnakej živočíšnej skupiny patrí aj na ľuďoch parazitujúca mrľa detská. Najznámejším zástupcom ploských červov je pásomnica.

Škrkavka psia (toxocara canis) a škrkavka mačacia (toxocara cati)

Sú celosvetovo rozšírené parazity. Zviera sa nimi môže nakaziť z prostredia požitím infekčného vajíčka, ale častý je aj prenos z matky na plod, takzvaný transplacentárny prenos. Škrkavky sú okrúhle, hladké červy bielej, svetložltej aj svetloružovej farby, ktoré dosahujú dĺžku 6-10 cm (škrkavka mačacia) a 9-18 cm (škrkavka psia). Spôsobujú zápal čreva, a ich larvy môžu migrovať v organizme a spôsobovať zápal ďalších orgánov. U dospelých psov a mačiek nemusíme pozorovať žiadne klinické príznaky ochorenia. Sú prenosné aj na človeka, a môžu spôsobiť vážne ochorenie s názvom larválna toxokaróza.

Pásomnica psia (dipylidium caninum)

Parazituje na psoch aj mačkách. Jedná sa o plochého článkovaného červa dosahujúceho v dospelosti 10-40 cm. Jednotlivé články, ktoré môžeme vidieť vylúčené aj v stolici, majú dĺžku 3-9 mm. Medzihostiteľom je blcha psia. Pásomnicou sa zviera nakazí požitím infikovanej blchy pri hryzení a čistení srsti. Vo výnimočných prípadoch napáda aj deti.

Proti škrkavkám aj pásomniciam funguje väčšina bežne dostupných odčervovacích tabliet či pást, ktoré vydáva veterinárny lekár. Liek usmrtí všetky dospelé jedince parazita, ktoré sa počas doby účinkovania prípravku (štandardne 24 hodín, kým sa vylúči z tela) v tráviacom trakte nachádzajú. Je treba mať na pamäti, že pri infestácii parazitmi sa v čreve nachádzajú okrem dospelých jedincov parazitov aj ich vajíčka, ktoré liek neusmrtí. Preto je potrebné odčervenie v prípade nákazy opakovať. V prípade nálezu parazitov v stolici alebo podozrenia na infekciu je nutné sa poradiť o správnej odčervovacej schéme s veterinárnom, keďže jednotlivé druhy parazitov majú rôzne dlhý vývojový cyklus.

           

Medzi najčastejšie jednobunkové parazity, ktoré spôsobujú črevné infekcie, patria kokcídie a giardie. Sú také malé, že ani dospelé jedince voľným okom v truse neuvidíme. Bežné odčervovacie prípravky na tieto parazity nezaberajú. Pri hnačkách, obzvlášť u šteniatok alebo mačiatok, je preto potrebné myslieť aj na možnú infekciu týmito druhmi parazitov. Veterinár vám odporučí koprologické vyšetrenie, teda vyšetrenie trusu. Aby bolo vyšetrenie čo najpresnejšie, veterinár vám odporučí zbierať vzorku stolice 3 alebo aj 5 po sebe nasledujúcich dní. Pri vyšetrení stolice z viacerých dní je väčšia šanca zachytiť vajíčka parazitov. U škrkaviek a pásomníc hľadáme v truse vajíčka, pri kokcídiách a giardiách hľadáme ich cysty. Práve vajíčka a cysty sú infekčné, ich požitím sa zviera nakazí. Cysty giardií je obzvlášť ťažké zachytiť, pretože sa vylučujú nepravidelne, preto je možné, že vám veterinár odporučí aj iné testy na vylúčenie/potvrdenie infekcie giardiami. Nie je vôbec zriedkavé, že aj v truse odčervovaných zvierat veterinár odhalí vajíčka škrkaviek alebo pásomníc.

Kokcídie

Medzi kokcídie patrí napr. Isospora, Cryptosporidium, Neospora, alebo Toxoplasma. Isospora a Cryptosporidium spôsobujú črevné problémy najmä u šteniatok a mačiatok do 6 mesiacov veku. Častejšie sa objavujú v prostredí, kde je chované väčšie množstvo zvierat, alebo v zhoršených zoohygienických podmienkach. Neospora je parazit psov, spôsobuje neurologické príznaky, k nákaze dôjde pri požití oocysty, ale aj pri prenose od matky počas gravidity. Väčšina kokcídií pre človeka nie je nebezpečná, s výnimkou Toxoplasmy. U Toxoplasmy je definitívny hostiteľ mačka. Najčastejšie sa nakazia mačatá a mladé mačky a k vylučovaniu cýst dochádza iba 1-3 týždne po nákaze. Aby sa človek nakazil, musí dôjsť k požitiu zrelej oocysty – dozrievanie oocysty v truse trvá 2-4 dni, alebo sa človek môže nakaziť nedostatočne tepelne opracovaným mäsom, či zle umytým ovocím a zeleninou. Pri dodržiavaní hygieny a príjme uvareného mäsa je nákaza veľmi málo pravdepodobná.

Giardia

Je pomerne rozšírený parazit, infikovať sa môžu mačky aj psy. Zdrojom nákazy sú cysty, ktoré sa nachádzajú v prostredí a sú pomerne odolné. Preto v prípade nákazy domáceho zvieraťa je okrem samotnej liečby veľmi dôležité aj čistenie a sanácia prostredia. Napáda ako mladé, tak aj dospelé jedince, príznaky sú najčastejšie hnačky, často aj nepravidelne sa objavujúce, zvracanie, a hlien v stolici. Infekcia môže byť často aj bezpríznaková. Liečba môže byť náročná, a aj po vyliečení sa môže stať, že sa zvieratko opakovane nakazí. Giardia je taktiež prenosná na človeka.

Ako už vieme, nákaza parazitmi je možná aj z matky na potomstvo. Z tohto dôvodu je potrebné sučky a mačky pred plánovaným krytím pravidelne odčervovať. Šteniatka a mačiatka odčervujeme od veku 2.-3. týždňa, a pokračujeme v dvojtýždňových intervaloch až do veku 3 mesiacov. Od veku 3 mesiacov do veku 6 mesiacov odporúčame odčervenie 1x mesačne. Dospelé zvieratá, a zvieratá staršie ako 6 mesiacov, odčervujeme minimálne 4x ročne, v závislosti od životosprávy, kŕmenia, a ďalších individuálnych kritérií.

           

Pokiaľ svoje zvieratko nechcete pravidelne odčervovať, je možné dohodnúť sa so svojim veterinárnom na pravidelnom vyšetrení stolice. Toto vyšetrenie by sa malo vykonať minimálne 4x ročne, tak ako preventívne odčervenie. Stolicu vždy zbierajte minimálne 3 po sebe nasledujúce dni a držte ju v chlade. V prípade nálezu parazitov v stolici vám veterinár vydá vhodný a účinný liek. U šteniatok a mačiatok do 6 mesiacov veku sa ale preventívne vyšetrenie trusu namiesto odčervenia neodporúča, keďže vyšetrenie trusu nie je nikdy stopercentné a šteniatka a mačiatka sú na parazitárne infekcie veľmi náchylné.

Autor textu: MVDr.Andrea Stoklasová, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, 2020

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť