Cudzí predmet v tráviacom trakte

Častrokrát sa stáva, že pri veľkej obľube hračiek sa niekedy dostane do tráviaceho traktu celá hračka alebo jej časť, prípadne iný cudzí predmet (kamene, gaštany, ponožky, spodné prádlo...). Ak má Váš pes sklony k trhaniu, noseniu a obhrýzaniu takýchto predmetov, je lepšie tieto predmety odstrániť z jeho dosahu, prípadne sa zamerať na kvalitu hračiek. Niekedy majiteľ spozoruje prehltnutie predmetu, niekedy ho na situáciu upozorní chýbanie predmetu alebo až prvé príznaky zdravotných problémov jeho psa. V každom prípade treba kontaktovať veterinárneho lekára, aby sa lokalizoval cudzí predmet a zvolil najlepší postup na riešenie.

IMAG1794.jpg

Prvé príznaky, ktoré môžete spozorovať, sú nechutenstvo, napínanie na vracanie, vracanie, apatia.Ako postupovať v riešení závisí od lokalizácie predmetu - pažerák, žalúdok, tenké črevo..., od typu a tvaru predmetu a celkového zdravotného stavu zvieraťa. Najčastejší spôsob je operácia, kde sa príslušný predmet vyberie, skontroluje sa tkanivo, kde bol útlak cudzím predmetom, prípadne sa urobí revízia.

IMAG1787.jpg

Endoskopia sa odporúča len v pšecifických prípadoch, väčšinou hrozí poškodenie pažeráku pri spätnom pohybe predmetu.

IMAG1791.jpg

Pokiaľ ešte nebol pred operáciou veľmi zmenený celkový zdravotný stav, rekonvalescencia po operácii je dobrá a rýchla. Bohužiaľ, naši štvornožci si nevedia z takéhoto zážitku zobrať ponaučenie, preto je na nás kontrolovať predmety v blízkosti a dostupnosti.

autor textu: Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť