Artroskopia vo veterinárnej praxi

Našich domácich miláčikov neobchádzajú ani problémy kĺbov. Zvieratko trpiace ochorením kĺbov väčšinou kríva, i keď krívanie nemusí byť prítomné stále. Každé krívanie by malo byť diagnostikované, aby bola čo najskôr odstránená príčina krívania a minimalizovali sme čas, kedy dochádza ku sekundárnym zmenám v kĺbe. Zásahy do kĺbov by mali byť minimálne. Najideálnejším terapeutickým prístupom ku kĺbu je artroskopia.

Artroskopia

Artroskopia je špecifická endoskopia kĺbu pomocou rigídneho endoskopu. Bežne sa využíva u psov  na terapiu a diagnostiku problémov v ramennom, lakťovom, kolennom menej často bedrovom, zápästnom, členkovom kĺbe. U mačiek sa využíva zriedkavejšie. Artroskopia môže byť využitá aj na diagnostiku, kedy umožňuje okrem detailného zobrazenia vnútrokĺbnych štruktúr  aj odber vzoriek pod vizuálnou kontrolou na ďalšie histopatologické vyšetrenie alebo kultiváciu . Menšie veľkosti optiky a príslušných inštrumentov nám umožňujú bezpečnejšiu manipuláciu u menších pacientov alebo v prípade menších kĺbov. Artroskopickým zásahom v rannom štúdiu ochorenia sa vieme vyhnúť ťažkým trvalým zmenám na kĺbe, ktoré komplikujú život nielen nášmu psíkovi.

artro2.png
Obrázok 1: Porovnanie nálezov v lakťovom kĺbe pomocou RTG (A, biela šípka – nejasne ohraničený processus coronoideus),CT-počítačová tomografia (B,C, biela šípka - fragment), artroskopiou (D, biela šípka - fragment)


Výhody artroskopie

Najväčšou výhodou artroskopie je minimálne invazívny prístup do kĺbu (dva 0,5-1cm rezy na vytvorenie optického a manipulačného portu). Malý zásah do kĺbu umožňuje rýchlejšie zotavenie, znižuje riziko komplikácii, skracuje čas anestézie a znižuje riziko infekcie. Štandardne sú pacienti po artroskopii schopní chôdze krátko po prebudení z anestézie a môžu byť prepustení do domácej starostlivosti v deň zákroku. Zvyčajne je možné zvládnuť zákrok na oboch kĺboch počas jednej anestézie (najčastejšie v prípade lakťov).

artro1.png
Obrázok 2: Výber fragmentu v lakťovom kĺbe pomocou artroskopických klieští


Indikácie

V prípade ramenného kĺbu je indikovaná na manažment OCD hlavice ramennej kosti (osteochondrosis/osteochondritis dissecans– izolovaný flap chrupavky ), manažment ochorenia šľachy biceps brachii, posúdenie osteoarthritis/omarthrosis(degeneratívne  zmeny ramena – poškodenie chrupavky, tvorba kostných výrastkov, separácia osifikačných centier, voľné fragmenty a mineralizácie, synovitída). Menej časté indikácie pre artroskopiu ramenného kĺbu zahŕňa odber synoviálnej tekutiny alebo preplach kĺbu, odstránenie poškodeného tkaniva spojeného s manažmentom septickej artritídy, biopsia kosti a chrupavky. Artroskopia lakťového kĺbu je indikovaná najčastejšie v prípade manažmentu dysplázie/degeneratívnych zmien lakťa zahŕňajúcu  fragmentáciu vnútorného koronoidného výbežku, OCD,  manažment septickej arthritis ( infekčný zápal kĺbu), biopsiu kosti a chrupavky, eventuálne inkongruenciu. Pri kolennom kĺbe je indikovaná na diagnostiku a manažment  OCD, poškodenie predného skríženého väzu, poškodenie meniskov, septickú arthritis, biopsiu kosti a chrupavky. Artroskopia členku a zápästia je ojedinelá, zvyčajne indikovaná pre odstránenie drobných fragmentov  zlomeniny, OCD,  pri diagnostike/riešení septickej arthritisa pri biopsii kosti a chrupavky.

artro3.png
Obrázok 3: Poškodenie chrupavky a subchondrálnej kosti spôsobené dlhodobým pôsobením fragmentu v lakťovom kĺbe

 

Autor textu: MVDr. Peter Boháčik, SIBRA-centrum veterinárnej medicíny, odd. Ortopédie a chirurgie, 2018

www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť