Atroskopia (arthros - z gréckeho – kĺb) je súčasťou súčasného algorytmu diferenciálnej diagnostiky a terapie kĺbov, s cieľom získať čo najkvalitnejšie zobrazenie anatómie a patológie kĺbov malých zvierat.

S neustálym pokrokom v humánnej i veterinárnej medicíne sa zvyšuje potreba bezpečnej a kvalitnej diagnostiky. Artroskopia tu predstavuje postup, ktorý významne napomáha získaniu veľkého množstva informácií, najmä v ortopédii mladej kostry malých domácich zvierat.

CrCL ruptura artro.jpg
na obrázku artroskopický nález ruptúry skríženého väzu v kolene

Rentgenové snímky, okrem evidentného opuchu, erózie alebo sekundárnych osteodegeneratívnych zmien, neumožňujú vizualizáciu stavu chrupavky a mäkkých tkanív. O niečo lepšiu, avšak stále nedostatočnú interpretáciu, môžeme získať vstreknutím kontrastnej látky do kĺbu, čiže artrografiou. Aby bolo možné makroskopicky prezrieť a odstrániť príčinu krívania, bolo by potrebné spoliehať sa na artrotómiu, čiže na otvorenie kĺbu, čo ale nakoniec vedie k jeho väčšiemu atrogennému poškodeniu alebo k urýchlenému degeneratívnemu procesu, čiže k artróze daného kĺbu.


Artroskopie-FCP loktu se sipkou.jpg
na obrázku FCP lakťového kĺbu

Výhodou artroskopie je, že nielen umožňuje lepšie zobraziť intraartikulárnu patológiu, ale aj zistiť stupeň poškodenia a stanoviť presnejšiu prognózu. Pri minimálnej invazivite sa kontrolou na monitore uskutočňuje debridment s minimálnou traumou. Práve preto je aj rekonvalescencia pacienta oveľa kratšia a jeho mobilizácia oveľa rýchlejšia. Pacienti nebývajú hospitalizovaní, ale už ten istý deň odchádzajú do domácej starostlivosti.


OCD rame.jpg
na obrázku OCD ramenného kĺbu

Aby mal kĺb po operácii príležitosť na regeneráciu, konzervatívna terapia trvá v závislosti na náleze aj niekoľko týždňov.

Najčastejšou indikáciou pre artroskopiu je osteochondróza, čiže problém diferenciácie chrupavky vo veku 4-8 mesiacov, ktorá predstavuje základ pre rast dlhých kostí mladých zvierat.

Okrem osteochondrózy sú indikáciou aj degeneratívne zmeny, zápaly a ruptúry úponov a šliach, zranenia menisku, traumy vedúce k fraktúram, subluxácia a luxácia, septické artritídy, postoperačné kontroly, atd.


autor textu: Želimir Dokić, DVM
Sibra - centrum veterinárnej medicíny, www.sibra.sk

No items found.
SIBRA – centrum veterinárnej medicíny

Rezervujte si svoj termín ešte dnes

Chcem sa objednať
Vybrať službu

Termín bude potvrdený našou recepciou.

Ďakujeme! vaša rezervácia bola prijatá.
Termín bude potvrdený našou recepciou.
Ojoj! Vyskytla sa chyba pri odosielaní formulára.
Ikona zavrieťIkona zavrieť